Curs de mindfulness per adults.

Programa de vuit setmanes, una sessió presencial de dues hores per setmana.

Taller de Mindfulness dimarts de 19:30 a 20:30.

Dies: 29/10 – 5/11 – 12/11 – 19/11 – 26/11 – 3/12 – 10/12 – 17/12

En què consisteix?

Mindfulness és una tècnica de gestió de pensaments i emocions. La seva eficàcia ha estat comprovada i ratificada en més de tres mil publicacions científiques.

El seu funcionament consisteix en quatre tipus principals d’exercicis d’atenció:

 • Atenció a la respiració
 • Atenció a les sensacions del cos
 • Atenció als sentits: exercicis de mindfulness explorant els sentits, per exemple amb una cançó o menjant alguna cosa per veure la profunditat del sabor quan menges amb atenció plena, teràpia visual, etc.
 • Relaxar el focus d’atenció (descansar en consciència sense objecte)

Amb aquests exercicis s’entrena l’habilitat de la ment d’estar en el moment present. Tots exercicis tenen en comú que ens porten a l’aquí i l’ara, apartant-nos dels pensaments disfuncionals que jutgen l’experiència o que projecten cap al passat o al futur.

A més a més, aquesta manera serena d’observar el contingut del cos i la ment genera un espai entre estímul i reacció que esdevé molt útil per una gestió sabia de les diferents situacions que vivim en el nostre dia a dia. La identificació amb els pensaments o emocions que apareixen es va desfent a mesura que retrobem aquest espai de pau que es veu inalterat pel contingut de la nostra experiència: la Consciència.

És ben sabut, a més a més, que avui dia la majoria de persones no guarden un moment del dia per estar amb si mateixes, en silenci i sense distraccions. Moments de tranquil·litat en les vides atabalades de les persones resulten molt beneficiosos. Ara bé, no es tracta de tancar els ulls i prou, es necessita proactivitat i empoderament per estar centrat/da i en equilibri; per a mantenir l’atenció focalitzada, adonar-nos de quan l’atenció marxa i tornar a concentrar-nos requereix constància i voluntat per part de la persona que vol incrementar la seva presència.

Gràcies a la neuroplasticitat, la capacitat innata del cervell de desenvolupar-se durant tota la vida en funció de l’ús i l’experiència, la ment s’adapta cada vegada més a estar en el moment present, com si fós un múscul que s’entrena al gimnàs mental amb la pràctica de mindfulness. Així, l’objectiu del curs és empoderar a la persona i donar-li tècniques per incrementar la seva presència, no només durant l’estona de pràctica en grup, sinó introduir-la i integrar-la en el seu dia a dia per a que experimenti en la seva pròpia pell, que la qualitat de vida augmenta amb la tècnica i autogestió adequada.

Si ens imaginem la ment com si fos un got d’aigua, que el tenim en moviment tota l’estona, anticipant, reflexionant i projectant la nostra idea de com hauria de ser la situació actual i oferint resistència a la situació present, podem veure com aquest got d’aigua va de banda a banda, intranquil. La pràctica de la meditació, mitjançant la tècnica del mindfulness, ajuda calmar l’aigua d’aquest got, a retrobar aquesta pau que experimentem quan, mitjançant les tècniques de concentració en el moment present, sortim dels pensaments que ens generen patiment. D’aquesta manera podem veure el contingut del fons del got amb molta més claredat.

Aquest és un dels pilars del mindfulness: si bé a la vida ens podem trobar en multitud de situacions que ens generen dolor o incomoditat, allò que fa que aquest dolor es transformi en patiment és la resistència que oferim portant la nostra atenció als pensaments que jutgen l’experiència.

Un altre pilar és que Sentim allò que pensem. Si portes la teva atenció a la respiració, sentiràs com el cos i la ment es relaxen perquè deixes d’atendre els pensaments que et fan patir. Aprendre aquesta tècnica no vol dir que deixem de respondre davant de les situacions doloroses de la vida amb assertividad, sinó que al contrari, aprenem a estar en contacte amb el que realment volem fer en cada moment i tenim la serenor per portar-ho a terme sense rebutjar la situació actual ni aferrar-nos o dependre de la situació futura imaginada.

El fet que les persones que volen aprendre mindfulness estiguin en un grup, ajuda a que s’obrin les unes amb les altres i a que cadascuna pugui enriquir-se també del procés d’aprenentatge de les altres.

Durant la pràctica, poden aparèixer alguns obstacles i l’instructor és l’encarregat de guiar a les persones a superar-los:

 • Com identificar les emocions.
 • Com abordar les emocions.
 • Com observar els pensaments sense involucrar-t’hi.
 • Com observar i identificar els judicis que fem.
 • Com observar les sensacions del cos sense imaginar-nos-el.
 • Com desidentificar-nos dels pensaments.
 • Com gestionar pensaments repetitius sense resistències.
 • Com gestionar emocions emmagatzemades en el cos.
 • Com crear l’hàbit de practicar.
 • Com extrapolar els beneficis de la pràctica formal a les activitats del teu dia a dia.
 • Com identificar l’ego i com abordar-lo.
 • Com conèixer la nostra naturalesa basal: la Consciència.

Tu centro de Pilates y Yoga en Reus